Form-button
Page-img

Άρθρα

Διαπραγματεύσεις στη Λ' Ακουιλα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης

Διαπραγματεύσεις στη Λ' Ακουιλα
Συμφωνία κατά της παγκόσμιας θέρμανσης μεταξύ μεγάλων οικονομιών

Reuters
Συμφωνία για λιγότερη ζέστη στις συνομιλίες της Λ' Ακουιλα
Λ' Ακουιλα
Τελευταία ενημέρωση 09/07/09 21:51
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Συμφωνία-ορόσημο κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2050 δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, επετεύχθη την Πέμπτη στο Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών (MEF), το οποίο περιλαμβάνει τους 17 μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου.

Δεν υπήρξαν πάντως δεσμεύσεις για μεσοπρόθεσμη μείωση των εκπομπών.

Οι ηγέτες του Φόρουμ συναντώνται στο περιθώριο της συνόδου της G8 στην Ιταλία, στην οποία είχε γίνει δεκτός από την Τετάρτη ο πολιτικός στόχος των 2 βαθμών σε σχέση με τα επίπεδα του 1900.

Oι ηγέτες του MEF αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και επιβεβαιώνουν τους αντικεμενικούς στόχους της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Θέτουν σαν στόχο η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς μέχρι το 2050 και δεσμεύουνται σε εθνικά και διακρατικά μέτρα για την μείωση των επιπτώσεων από την αποψίλωση των δασών, συμπεριλαμβάνομένης και της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για αυτό το το σκοπό.

Επίσης, θα τεθεί όριο η 15η Νοεμβρίου 2009 για την ανακοίνωση των σχεδίων και συστάσεων για επιπλέον δεσμεύσεις. Προβλέπονται ακόμη συναντήσεις μετάξύ των μελών του MEF εμόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Προετοιμασία για τη Κοπεγχάγη

Οι διαπραγματεύσεις της Λ'Ακουιλα έχουν σημασία για τη σύνταξη της διεθνούς συνθήκης για το κλίμα που υπογραφεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο και θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.

«Είναι η πρώτη φορά που οι χώρες του MEF υπογράφουν μια τέτοια κοινή δήλωση για το κλίμα» δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dpa πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε, πριν πάντως να γίνει γνωστό το ανακοινωθέν, ότι έχει γίνει έργο αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη προσπάθεια στο τομέα της κλιματικής αλλαγής.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις προκλήσεις που καθορίζουν τους καιρούς μας: η επιστήμη είναι σαφής και έχει καταλήξει σε συμπέρασμα και οι επιπτώσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν», τόνισε.

Επικρίνει ο Μπαν Γκι-Μουν

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επέκρινε τη G8 ότι η μέχρι τώρα πρόοδος στις συνομιλίες για το κλίμα «δεν είναι αρκετή». «Πρόκειται για μια επιβεβλημένη και ιστορική ευθύνη από πολιτική και ηθική άποψη [...] για το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και για το μέλλον του ίδιου του πλανήτη Γη» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν από τη Λ' Ακουιλα.

Το ανακοινωθέν της G8 την Τετάρτη ανέφερε ότι οι Οκτώ αποδέχονται το στόχο για μείωση κατά 50% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Για τις βιομηχανικές χώρες η μείωση πρέπει να φτάσει το 80%.

Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αποδέχονται αυτούς τους στόχους.

Η G8 δέχεται πάντως επικρίσεις επειδή δεν καθόρισε μεσοπρόθεσμους στόχους για το 2020, όπως ζητά ο ΟΗΕ.

Στο Φόρουμ Μεγάλων Οικονομιών συμμετέχουν η Αυστραλία, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Μεξικό , η Νότιος Αφρική, η Νότιος Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις εκπομπές και είναι πλέον ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

« Άρθρα