Form-button
Page-img

Άρθρα

Φιλόδοξη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα φέρει ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα

Επένδυση στην έρημο
Φιλόδοξη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα φέρει ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα

ΑΠΕ
Στις θερμοηλιακές εγκατάστασεις, κάτοπτρα (κάτω) ανακλούν την ακτινοβολία σε μια κεντρική εστία (κίτρινο)
Μόναχο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, κυρίως από τη Γερμανία, ξεκινά ένα φιλόδοξο σχέδιο 400 δισ. ευρώ για την κατασκευή γιγάντιων θερμοηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη Σαχάρα και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα καλύπτουν το 15% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια το 2050.

Το σχέδιο της Βιομηχανικής Πρωτοβουλίας Desertec θα καλύψει συνολική έκταση 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων -περίπου όσο η Κρήτη- στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι εγκαταστάσεις συλλογής της ηλιακής ενέργειας θα καταλαμβάνουν 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στο προηγμένο δίκτυο διανομής.

Το 80% της παραγόμενης ενέργειας θα τροφοδοτεί τις χώρες παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο θα διανέμεται στην Ευρώπη.

H πρωτοβουλία Desertec αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εγκαινιάστηκε επίσημα τη Δευτέρα στο Μόναχο με την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε 12 εταιρείες, οι περισσότερες με έδρα τη Γερμανία. Στήριξη στο σχέδιο προσφέρουν επίσης εταιρείες από την Αλγερία και την Ισπανία και αξιωματούχοι της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε επίσης η Greenpeace, η οποία εκτίμησε ότι «το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού θα μπορούσε να προέλθει από την ηλιακή ενέργεια στις ερήμους.

Λιακάδα

«Στη Σαχάρα, η διάρκεια της ηλιοφάνειας φτάνει τις 4.800 ώρες το χρόνο [...] Μονάδες ηλιακής ενέργειας που θα καλύπτουν έκταση 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες όλου του κόσμου» εκτιμά ο τομέας ενέργειας της Siemens, η οποία συμμετέχει στο Desertec με ηλιακές και αιολικές τεχνολογίες και συστήματα μεταφοράς ενέργειας.

Η πρωτοβουλία δεν βασίζεται στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία μετατρέπουν τη λιακάδα απευθείας σε ηλεκτρισμό.

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε θερμοηλεκτρικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούνται από συστοιχίες κατόπτρων που ανακλούν την ακτινοβολία σε μια κεντρική εστία. Από εκεί η θερμότητα μεταφέρεται μέσω σωληνώσεων γεμάτων υγρών μέχρι μια ατμοηλεκτρική γεννήτρια που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατασκευή αιολικών πάρκων αλλά και μονάδων αφαλάτωσης για τις χώρες παραγωγής.

Διακρατική ενέργεια

Μελέτη που ολοκλήρωσαν από κοινού η Desertec, η Greenpeace και το περιβαλλοντικό ερευνητικό ινστιτούτο του Βούπερταλ εκτιμά ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει γύρω στα δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Θα μειώσει επίσης σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις χώρες παραγωγής, και θα στηρίξει τις οικονομίες της Βορείου Αφρικής, περιορίζοντας ίσως το κύμα μετανάστευσης από την Ευρώπη.

Εμπόδιο στο όλο εγχείρημα θα μπορούσε να αποδειχθεί το τεράστιο κόστος των 400 δισ. ευρώ, αν και η Desertec εκτιμά ότι 10 δισ. ευρώ είναι αρκετά για την πρώτη φάση του σχεδίου.

Το κόστος της παραγόμενης ενέργειας θα μπορούσε επίσης να είναι απαγορευτικό για τους φτωχούς πληθυσμούς των χωρών παραγωγής, γι΄αυτό και η Greenpeace ζητά να επιδοτηθεί το κόστος αγοράς.

Δυνητικό εμπόδιο είναι επίσης η πολιτική αστάθεια στην περιοχή, την οποία η Desertec ελπίζει να αποφύγει αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν και στηρίζοντας την οικονομική τους ανάπτυξη.

Επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία εξέφρασε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο «οικο-αποικιοκρατία».

Newsroom ΔΟΛ

« Άρθρα