Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να προλάβει 1,4 ως 3 εκατ. θανάτους ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την ποιότητα του αέρα και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου συνεπιφέρει τη μείωση και άλλων ρυπαντών στην ατμόσφαιρα.

Ευρύτερη ανάλυση

Οι μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα για να εξετάσουν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη θνησιμότητα προσεγγίζουν το ζήτημα βραχυπρόθεσμα και σε τοπικό επίπεδο, χωρίς να εξετάζουν τη μεταφορά των ρυπογόνων ουσιών από τη μια χώρα στην άλλη, – ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το νέφος της Κίνας γίνεται αισθητό στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών –, τις μακροπρόθεσμες μεταβολές των ανθρώπινων πληθυσμών ή τις έμμεσες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του αέρα.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», συμπληρώνει αυτά τα κενά υιοθετώντας μια «ευρύτερη» άποψη. Ο Τζέισον Γουέστ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ και οι συνάδελφοί του από την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανού και Ατμόσφαιρας (NOAA) και άλλα ερευνητικά ιδρύματα χρησιμοποίησαν καθολικά μοντέλα στα οποία συμπεριέλαβαν όλους τους παραπάνω παράγοντες για να εξαγάγουν πιθανά μελλοντικά σενάρια αλλά και να εντοπίσουν νέες αλληλεπιδράσεις στη σχέση της χρόνιας θνησιμότητας με την έκθεση στο όζον και τη σωματιδιακή ύλη (τα αιωρούμενα σωματίδια) – ρυπαντές που επηρεάζονται έμμεσα από την κλιματική αλλαγή. 

3 εκατ. λιγότεροι θάνατοι τον χρόνο ως το 2100

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, μια δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη 300.000 ως 700.000 πρόωρων θανάτων ετησίως ως το 2030, τα δυο τρίτα εξ αυτών στην Κίνα. Ως το 2050 οι μειώσεις αυτές θα μπορούσαν να προλάβουν 800.000 ως 1,8 εκατ. πρόωρους θανάτους ετησίως ενώ ως το 2100 θα μπορούσαν να αποφευχθούν 1,4 εκατ. ως 3 εκατ. θάνατοι ετησίως.

«Διαπιστώσαμε ότι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να οδηγήσει σε μάλλον εντυπωσιακή μείωση των ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας σημαντικά στη σωτηρία ζωών» δήλωσε ο δρ Γουέστ στον επιστημονικό ειδησεογραφικό διαδικτυακό τόπο «LiveScience».

Οι ερευνητές εκτίμησαν επίσης το χρηματικό όφελος που αποφέρει η πρόληψη των θανάτων για κάθε τόνο μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και είδαν ότι κυμαίνεται περίπου στα 50-380 δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αυτό το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, οπότε δικαιολογεί τη μείωση των εκπομπών από την άποψη της ανθρώπινης υγείας» ανέφερε ο δρ Γουέστ.