Αυτό το κτίριο γραφείων, με το όνομα NuOffice, βρίσκεται στο προάστιο Σβάμπινγκ του Μονάχου. Θεωρείται μία από τις καλύτερες κατασκευές στο χώρο των βιώσιμων κτιρίων παγκοσμίως. Εξοικονομεί περίπου το 90% της ενέργειας, σε σχέση με άλλα κτίρια.
Τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προσφέρουν υψηλή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, ενεργειακή επάρκεια για θέρμανση, ψύξη, εξαερισμό και φωτισμό. Οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2012 και οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους, όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ένα από τα μυστικά για την εξοικονόμηση ενέργειας κρύβεται στους τοίχους της μοντέρνας κατασκευής. Ο Χούμπερτ Χάουπτ είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου:
«Έχουμε χοντρούς εξωτερικούς τοίχους. Δεν χρειάζεται λοιπόν να βάζουμε ψύξη τους καλοκαιρινούς μήνες και συσσωρεύουμε ενέργεια για τον χειμώνα. Δεν χρειάζεται να βάζουμε θέρμανση για πολλή ώρα, τους χειμερινούς μήνες, κάτι που μειώνει τα έξοδα των ενοικιαστών για ενέργεια.
Δουλέψαμε εντατικά με μοντέλα προσομοίωσης, για τη σχέση τοίχων και παραθύρων, επειδή επιθυμούσαμε η ενεργειακή απόδοση να είναι η ιδανική και ταυτόχρονα να έχουμε αρκετό φως, κατά τη διάρκεια της ημέρας στο κτίριο. Υπήρχαν αρκετές λεπτομέρειες που έπρεπε να λάβουμε υπόψη, σε σχέση με το τεράστιο ζήτημα των αειφόρων κτιρίων».
Αντί για γυάλινες προσόψεις, οι οποίες ήταν πολύ δημοφιλείς στα κτίρια επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη κατασκευή έχει μικρού μεγέθους παράθυρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τις ζεστές μέρες χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για ψύξη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα δεν χρειαζόμαστε πολλή θέρμανση. Επιπλέον, τα παράθυρα έχουν τριπλό τζάμι για να προσφέρουν τη βέλτιστη μόνωση.
Η πιο σημαντική λεπτομέρεια του συστήματος κρύβεται στο υπόγειο, όπου βρίσκεται ένα εντελώς καινούργιο σύστημα θέρμανσης. Ο μηχανικός Ρομάνο Σίλινγκερ ελέγχει την πρόοδο των εργασιών:
«Ένα σύστημα σωληνώσεων μέσα στο θερμικά ενεργό ταβάνι, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του τσιμέντου.Η θέρμανση ή η ψύξη του σκυροδέματος οδηγεί σε μια διαρκή θέρμανση και ψύξη των δωματίων».
Επιπλέον, η κατασκευή συνδέεται με τηλεθέρμανση το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι χρησιμοποιείται νερό από γεώτρηση. Ηλιακοί συλλέκτες στην οροφή προσφέρουν επίσης επαρκή ηλεκτροδότηση στο κτίριο.
Η ιδέα της ενεργειακής εγκατάστασης ανήκει στον Μίκαελ Κράουζε και την ομάδα του από το Ινστιτούτο Φυσικής Κτιρίων Φραουνχόφερ.
«Τώρα, που ολοκληρώθηκε το κτίριο και πλέον λειτουργεί κανονικά, μπορούμε να μετρήσουμε την ενεργειακή κατανάλωση και να υπολογίσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα της κατασκευής» αναφέρει ο Μίκαελ Κράουζε.
Ειδικοί αισθητήρες μετρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν τον εσωτερικό κλιματισμό.
«Στο τέλος της χρονιάς, αναμένουμε πρωτογενή ενεργειακή κατανάλωση περίπου 30 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, το χρόνο. Στα συμβατικά, νέα κτίρια γραφείων που δεν τρέφουν φιλοδοξίες ενεργειακής εξοικονόμησης, η αντίστοιχη κατανάλωση κυμαίνεται ανάμεσα στις 100 και τις 150 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, το χρόνο» εξηγεί ο Κράουζε.
Οι ένοικοι πέρα από τις μοναδικές παροχές του κτιρίου, όπως τον ολοήμερο βρεφονηπιακό σταθμό και το γυμναστήριο, εκτιμούν ιδιαίτερα τη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί στην περιοχή, περισσότερο από 50%, τα τελευταία δέκα χρόνια .
Το κτίριο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Direction».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των ενοικιαζόμενων χώρων του, είχε ήδη κλειστεί, πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής.
Πηγη : Euronews.gr