Όμηρος Αντωνιάδης
Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας Φωτοβολταϊκών στην Dupond
Συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου
Ο έλληνας Ομηρος Αντωνιάδης, Διευθύνων του τμήματος τεχνολογίας φωτοβολταϊκών στη Dupond ηγείται των εξελίξεων στο χώρο των φωτοβολταϊκών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έρευνά του για τη μελάνη πυριτίου εφαρμόστηκε με επιτυχία στα φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.
Ο Ομηρος Αντωνιάδης είναι υπεύθυνος για την είσοδο υλικών νέας γενιάς στη Dupond τη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο και συνεχίζει τις έρευνες που θα αλλάξουν την αξία τη σημασία και την επέκταση των φωτοβολταϊκών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πότε φτιάξατε για πρώτη φορά μελάνη πυριτίου; Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με αυτό το Project;
Πριν εφτά χρόνια περίπου ξεκίνησα την ανάπτυξη της μελάνης πυριτίου για εφαρμογή σε φωτοβολταϊκά. Μέσω της νανοτεχνολογίας με την Innovalight πετύχαμε τη διάσπαση ενός δύσκολου υλικού σε μια μορφή μελάνης και δημιουργήσαμε διασπώντας το πυρίτιο τη μελάνη πυριτίου. H Innovalight ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που μετέτρεψε το πυρίτιο από στερεό σε υγρό.
Η Innovalight συστάθηκε από επενδυτές της Silicon Valley και εγώ στην εταιρεία ήμουν αντιπρόεδρος και CTO. Η ιδέα της ανάπτυξης μελάνης πυριτίου για φωτοβολταίκά πάντα άρεσε στους επενδυτές αφού το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξάπλωση των φωτοβολταϊκών είναι χαμηλή απόδοσή ενέργειας. Με τη μελάνη πυριτίου αυξάνεται η αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών.
Τελικά η Innovalight αγοράστηκε από την Dupond το 2011 και από τότε μπήκε στηνα γορά η μελάνη πυριτίου αλλά και συνεχίστηκε η έρευνα.
Σήμερα παρότι πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελάνης πυριτίου για φωτοβολταϊκά αλλά εξακολουθούμε να υπερέχουμε στο χώρο.
Στον τομέα αυτό η Dupond ηγείται της έρευνας στο χώρο της μελάνης πυριτίου τομέας που καθορίζει τις εξελίξεις και το μέλλον των φωτοβολταϊκών, αφού αυξάνει την αποδοτικότητά τους και μειώνει το κόστος παραγωγής τους.
-Πόσο βοήθησε την καριέρα σας το πέρασμά σας από τη Silicon Valley;
Πολύ. Στη Silicon Valley οι έχοντες πόρους δε διστάζουν να τους επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και νεοσύστατες εταιρείες, τοαντίθετο τις αναζητούν. Μάλιστα από ένα σημείο και μετά, όταν η έρευνα είναι πια πολύ κοντά στις εφαρμογές προσέρχονται και οι μεγαλύτεροι επενδυτές όπως η Dupond. H έρευνα της Innovalight ήταν ιδιάιτερα ελκυστική στους επενδυτές γιατί είχε εφαρμογή στο χώρο των φωτοβολταϊκών και το κρίσιμο θέμα της αύξησης της αποδοσή τους.
-Ποιά ήταν η απόδοση των φωτοβολταϊκών πριν τη μελάνη πυριτίου;
Η μικρή απόδοση είναι το σημανιτκότερο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα φωτοβολταϊκά. Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά μέχρι πρόσφατα είχαν απόδοση 13-15% ενώ αυτά που είχαν κατασκευαστεί πριν 60 χρόνια είχαν ξεκινήσει με απόδοση 6%. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την αύξηση της απόδοσής του είναι πολλές και έχουν δοκιμαστεί πολλά υλικά ώστε κάθε στοιχείο να δέχεται όσο γίνεται περισσότερο φως ή να μειώνεται η αντίσταση κατά τη μεταφορά ρέυματος. Η τεχνολογία της μελάνης πυριτίου έρχεται να απαντήσει σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την αγορά των φωτοβολταϊκών.
-Σε τί ποσοστό αυξάνει την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών η μελάνη πυριτίου;
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η μελάνη πυριτίου σε κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά επιτυγχάνοντας αύξηση της αποδοτικότητας κατά 1%. Ετσι πραγματοποιήθηκε η παραγωγή φωτοβολταϊκών με απόδοση μέχρι 19,5% σε μεζική παραγωγή. Πλέον η έρευνα της Innovalight κατευθύνεται σε εναλλακτυικές τεχνολογίες μελάνης πυριτίου με στόχο να ανοίξει το δρόμο ώστε να γίνουν τα φωτοβολταϊκά ακόμη πιο αποδοτικά, επιτυγχάνοντας αποδόσεις μέχρι 23-24%.
-Ποιά είναι η κατεύθυνση της έρευνάς σας σήμερα;
Σήμερα το αντικείμενο της έρευνάς μας είναι ευρύτερα η βελτιστοποίηση των υλικών. Η αγορά των φωτοβολταϊκών αυξάνεται με ένα ρυθμό 20% το χρόνο και υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια το 2015. Το ενδιαφέρον όλων των επενδυτών είναι μεγάλο για τη βελτίωση των υλικών για τα φωτοβολταϊκά και εκεί επικεντρώνουμε με την Dupond, με στόχο την παραγωγή υλικών νέας γενιάς που θα εξασφαλίσουν αύξηση της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της ανθετκικότητας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Οσο περισσότερο πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους τόσο μειώνεται το κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών και επιταχύνεται η επέκτασή τους. Η εξέλιξη των υλικών είναι λοιπόν καθορσιτική για την περαιτέρω διεσίδυση των φωτοβολταϊκών και ενδιαφέρει πολύ ολόκληρη την αγορά. Εμείς με την έρευνά μας εξελίσσουμε τα φωτοβολταϊκά και επομένως τη διείσδυσή τους στην αγορά.
Για το σκοπό αυτό προωθούμε σε πολλούς τομείς την έρευνα των υλικών. Οσονα φορά τη μελάνη πυριτίου πλέον δουλεύουμε σε μια διαφορετικότερη μορφή της μελάνης που χρησιμοποιείται στην πίσω πλευρά του φωτοβολταίκού. Ετσι εφαρμόζεται αυτή η νεά τεχνολογία σε δύο πλευρές του φωτοβολταϊκού αυξάνοντας περαιτέρω την απόδοσή του.
-Χρησιμοποιείται ήδη η τεχνολογία της μελάνης πυριτίου και αν ναι από ποιες μονάδες;
Χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιες γραμμές παραγωγής σε εργοστάσια στην Ασία. Το καλό με την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτή είναι ότι δεν χρειάζεται ουσιαστική πρόσθετη επένδυση και με πολύ ευκολία μπορεί να προστεθεί στην υπάροχυσα γραμμή παραγωγής. Προτείνουμε στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών να τυπώνουν το μελάνη πάνω στο φωτοβολταϊκό. Αυτό είναι το μόνο που έχουν να κάνουν για να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Μάλιστα συνήθως οι κατασκευαστές δεν αναφέρονται στη χρήση της μελάνης πυριτίου, αναφέρουν μόνο ότι τα προϊόντα τους έχουν αυξημένη απόδοση.
Ταυτόχρονα οι εφαρμογές της μελάνης πυριτίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εφαρμογών.
-Ξεκινήσατε σπουδάζοντας στην Ελλάδα και σήμερα κάνετε σημαντική καριέρα στην Αμερική. Ποιό θα ήταν το μήνυμά σας στα νέα παιδιά που εν μέσω της κρίσης στην Ελλάδα νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Τα νέα παιδιά πρέπει να βλέπουν τον κόσμο χωρίς σύνορα και με ανοιχτά τα μάτια να αναζητούν ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα τμήμα της Ευρώπης και την Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίζουν σαν τη φυσική προέκταση της χώρας μας και να είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν όποια ευκαιρία παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Να μην κλείνονται από τα σύνορα της Ελλάδας.
Ομηρος Αντωνιάδης
Ο Ομηρος Αντωνιάδης ξεκίνησε τις σπουδές του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ακολούθως βρέθηκε στη Silicon Valley για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκτός από την Innovalight, η εικοσαετής καριέρα του περιλαμβάνει θέση στην Osram Opto Semiconductors, στη Hewlett-Packard Labs και στη Xerox. Είναι ευρύτατα αναγνωρισμένος για την συνεισφορά του στην εξέλιξη των φωτοβολταϊκών και συστηματικά πραγματοποιεί ομιλίες σε συνέδρια και μεγάλα γεγονότα του χώρου.
Εχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις για τα κρυσταλλικά και αμορφικά φωτοβολταϊκά.