Form-button
Page-img

Άρθρα

Μια ενεργειακά αυτόνομη πόλη παράδειγμα το Φέλντχαϊμ της Γερμανίας

Φανταστείτε μια ενεργειακά αυτόνομη πόλη η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια.

Ένα μέρος όπου οι κάτοικοι δεν στράφηκαν για επιδότηση στο Κράτος, αλλά επένδυσαν δικά τους χρήματα για να κατασκευάσουν το δικό τους ενεργειακό δίκτυο με στόχο να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού και θέρμανσης στο μέλλον.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για το πραγματικό παράδειγμα της κοινότητας του Φέλντχαϊμ στη Γερμανία, 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου.

—Περισσότερες ανεμογεννήτριες από σπίτια

Το Φέλντχαϊμ των 150 κατοίκων περιβάλλεται από ένα αιολικό πάρκο 47 ανεμογεννητριών που “καλωσορίζουν” τον επισκέπτη στην πόλη.

Την επαύριο της Φουκουσίμα η πόλη της Γερμανία πλημμύρισε από εκπροσώπους ιαπωνικών πόλεων που ζητούσαν να ενημερωθούν για την τοπική εμπειρία ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στις υποδομές ώστε να απεξαρτηθούν από τα πυρηνικά.

Ο θόρυβος από τις ανεμογενννήτριες ενοχλεί τους κατοίκους; Ο ήχος είναι αισθητός παραδέχεται ο επικεφαλής του τοπικού σταθμού της Πυροσβεστικής Τόμας Γκλουκ, ιδιαίτερα όταν ο αέρας πνέει προς την πόλη, ωστόσο η έντασή του είναι χαμηλή και γρήγορα τον συνηθίζεις.

—Φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά 30%

Στην άκρη της πόλης μια συστοιχία φωτοβολταϊκών τροφοδοτεί το δίκτυο. Κάθε κάτοικος συνεισέφερε 3000 Ευρώ το 2010 για να κατασκευαστεί ένα αυτόνομο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές ηλεκτρισμού είναι κατά μέσο όρο 30% φθηνότερες από αυτές που ισχύουν στη γερμανική αγορά και καθορίζονται στο κοινοτικό συμβούλιο. Κάθε νοικοκυριό καταναλώνει σύμφωνα με συγκεκριμένες ποσοστώσεις ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια του δικτύου.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας για παραγωγή δύο ημερών ώστε να παρακαμφθούν οι κανονισμοί που ρυθμίζουν και ουσιαστικά αποθαρρύνουν την κερδοσκοπική πώληση ενέργειας πίσω στο κεντρικό δίκτυο από συστήματα όπως αυτό του Φέλντχαϊμ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί τα μονοπώλια ηλεκτρισμού και αποθαρρύνει την αυτόνομη παραγωγή.

—Θέρμανση από βιοαέριο προϊόν ανακύκλωσης αγροτικών αποβλήτων

Οι κάτοικοι του Φέλντχαϊμ απολαμβάνουν επίσης θέρμανση 10% φθηνότερη από το μέσο Γερμανό. Μια εγκατάσταση βιοαερίου καίει τα αέρια που παράγονται από τη χώνευση των τοπικών αγροτικών, οργανικών αποβλήτων και είναι συνδεδεμένη με κάθε νοικοκυριό του χωριού.

Το μοντέλο του Φέλντχαϊμ ίσως δεν γίνεται να λειτουργήσει παντού. Αγροτικά απόβλητα, τεράστιες εκτάσεις γης και η κινητοποίηση και συνεργασία μεταξύ των κατοίκων αποτελούν βασικούς παράγοντες επιτυχίας του εγχειρήματος, συχνά δυσεύρετους.

Ωστόσο, η γερμανική πόλη αποτελεί υπόδειγμα αειφορίας και ενεργειακής αυτονομίας για όλο τον κόσμο.

« Άρθρα