Form-button
Page-img

Άρθρα

Ενεργοβόρα τα κτήρια στην Ελλάδα σε ποσοστό 95%

Ενεργοβόρα είναι στην πλειονότητά τους τα κτήρια στη χώρα μας καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις,  που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ.

Τα κτήρια που ελέγχθηκαν εντάσσονται κατά συντριπτικό ποσοστό σε χαμηλές βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, καθώς από τα 192.000 κτήρια που επιθεωρήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου 2011- Σεπτέμβριου 2012, τα 184.000 κατατάσσονται στην κατηγορία Γ ή χαμηλότερη.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι πάνω από 51.000 κτήρια κατατάσσονται στη χαμηλότερη ενεργειακή βαθμίδα, περισσότερα από κάθε άλλη κατηγορία, ενώ μόλις 326 κτήρια κατατάσσονται στις δύο πρώτες βαθμίδες (Α + και Α) και 9.730 στις δύο επόμενες (Β+ και Β).

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις κατέστησαν από πέρυσι υποχρεωτικές για τα κτήρια που πωλούνται η ενοικιάζονται, σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε θεσπίσει κατώτατες υποχρεωτικές αμοιβές για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίες καταργήθηκαν πρόσφατα με εγκύκλιο του Υπουργείου. Παράλληλα προχωρά νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να θεσπιστούν ανώτατες αμοιβές.

Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι το επόμενο βήμα, αφορά στη δημιουργία ενός σώματος μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών (μέσα από εκπαίδευση και εξετάσεις), στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου (πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την «Ενεργειακή απόδοση κτηρίων» και σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση), στην εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΥΕΠΕΝ και στην αξιολόγηση των συμπερασμάτων της πρώτης καταγραφής, σε συνδυασμό με κατάλληλα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Με τη συλλογή, επεξεργασία και μελέτη των αποτελεσμάτων από τον έλεγχο των ΠΕΑ, είναι δυνατή η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα οδηγήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων στοχεύοντας σε ουσιαστικές βελτιώσεις του κτηριακού τομέα. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, καθώς θα ωφελήσει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοίκους των κτηρίων αυτών, αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα», καταλήγει το υπουργείο.

 

Πηγή : Econews

« Άρθρα