Το Εθελοντικό Πρόγραμμα GreenLight θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2000 από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας & Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2000 - 2006 και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας φωτισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί (186 συμμετοχές έως το 2004) δεσμεύονται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί και ελληνικοί φορείς, αεροπορικές εταιρείες, καθώς και αεροδρόμια της Ισπανίας και της Ιταλίας, συμμετέχουν στο πρόγραμμα GreenLight.
Στην Ελλάδα, το GreenLight προωθείται και συντονίζεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της εφαρμογής του GreenLight, είναι:
1. Να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
2. Να συμβάλλει στη μείωση του ύψους εισαγωγών ενέργειας που παρουσιάζουν τα κράτη-μέλη 3. Να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας
Το GreenLight λειτουργεί σύμφωνα με εθελοντικές συμφωνίες. Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προχωρούν σε αντικατάσταση των συστημάτων φωτισμού στις εγκαταστάσεις τους αξιοποιώντας τη γενική τεχνογνωσία που τους παρέχει το πρόγραμμα. Επιπλέον οι συμμετέχουσες εταιρίες έχουν στη διάθεσή τους και τεχνική υποστήριξη, η οποία προσφέρεται από - ανά χώρα - αρμόδιους φορείς για την προώθηση του προγράμματος. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα GreenLight επιτυγχάνουν την αναβάθμιση της υποδομής φωτισμού που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις τους, τη δημιουργία υποδομών που αξιοποιούν την τεχνολογία και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τη βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού στους χώρους εργασίας και εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Ελ. Βενιζέλος»
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που τιμήθηκε με το βραβείο GreenLight της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας σειράς ενεργειακά αποδοτικών δραστηριοτήτων στο φωτισμό που συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στη διάκριση της συμμετοχής του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο πρόγραμμα GreenLight οδήγησε η αποτελεσματική εφαρμογή μιας σειράς ενεργειακά αποδοτικών μέτρων στο φωτισμό, όπως η χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων και η βελτιστοποίηση των υπαρχόντων χρονοπρογραμμάτων φωτισμού, στα κτίρια του Κεντρικού και Δορυφορικού Αεροσταθμού, καθώς και στο Κτίριο Διοίκησης (κτίρια συνολικής επιφάνειας 196.000 μ2).
Η τελετή απονομής του βραβείου GreenLight προς το Δ.Α.Α. πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2004, στο κτίριο Διοίκησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβε από τους υπεύθυνους του GreenLight για την Ελλάδα, κ. Ηλία Σωφρόνη και κ. Λένα Λαμπροπούλου, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Υπηρεσιών, κ. Ιωάννης Τσάπαλας, ο οποίος υπογράμμισε τη δέσμευση του Αερολιμένα για διαρκή δραστηριοποίηση και συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες και σειρά πρωτοποριακών έργων.
Ο υπεύθυνος συντονισμού ποιότητας του αέρα και μετεωρολογίας της υπηρεσίας περιβάλλοντος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Μαικλ Ο' Κόνορ με δηλώσεις του στο Εcotec σχετικά με το πρόγραμμα Greenlight, τόνισε: «Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GreenLight αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες και σειρά πρωτοποριακών έργων. Ειδικότερα εφάρμοσε μια σειρά ενεργειακά αποδοτικών μέτρων για το φωτισμό στον Κεντρικό και Δορυφορικό Αεροσταθμό καθώς και στο κτίριο της Διοίκησης. Αναλυτικά τα μέτρα αυτά αφορούν σε χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων, χρονοπρογραμματισμό του φωτισμού, βελτιστοποίηση του επιπέδου φωτισμού, ρύθμιση κεντρικού συστήματος ελέγχου (Building Automation System - BAS) και τακτικό πρόγραμμα συντήρησης».
Κλείνοντας ο κ. Ο' Κόνορ υπογράμμισε τόσο το οικολογικό όσο και το οικονομικό όφελος που είχε (και θα έχει) από το πρόγραμμα Greenlight για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος: «Οι δραστηριότητες αυτές οδήγησαν σε εξοικονόμηση συνολικά 3.300 MWh κατά το έτος 2003. Πέρα από την περιβαλλοντική αξία, τα μέτρα αυτά έχουν και σημαντικό οικονομικό όφελος για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων των εγκαταστάσεων».
VODAFONE
Η Vodafone στην προσπάθειά της να μειώσει την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τον φωτισμό είναι από το 2001 μία από τις 54 εταιρίες μέλη του Ευρωπαϊκού προγράμματος GreenLight.
Αρχικά αναβάθμισε το σύστημα φωτισμού σε μια πιλοτική περιοχή 1.000m2 το 2001. Στην προσπάθεια αυτή συνεργάστηκε η Ομάδα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της εταιρίας με το ΚAΠΕ, με αποτέλεσμα η εξοικονόμηση ενέργειας στις περιοχές εγκατάστασης να ξεπερνά το 20%. Σήμερα η συγκεκριμένη πρακτική έχει επεκταθεί σε έκταση γραφείων 24.300m2, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Vodafone που λειτουργεί στο Χαλάνδρι, ενώ μέσω του προγράμματος αυτού μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας φωτισμού περισσότερο από 30% ανά εργαζόμενο.
Η συμμετοχή της Vodafone στο πρόγραμμα GreenLight έρχεται σε πλήρη συμφωνία με το Όραμα και τις Αξίες της εταιρίας, καθώς αφενός υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και αφετέρου μείωση των αέριων ρύπων από την παραγωγή ενέργειας που ως γνωστόν συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον επιτυγχάνεται επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φωτιστικού εξοπλισμού.
O Διευθυντής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Vodafone, ο κος Μανώλης Περάκης μιλώντας στο Ecotec υπογράμμισε: «Τόσο η συμμετοχή της εταιρίας στο πρόγραμμα Greenlight, όσο και μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών προγραμμάτων που αναλαμβάνει, αποτελούν δείγμα της βαρύτητας την οποία δίνει η Vodafone στα θέματα του περιβάλλοντος και των προσπαθειών της να είναι ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος οργανισμός».
Επίσης η Vodafone σε πλήρη εφαρμογή του Κοινοτικού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) και ISO 14001, λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τις ποσότητες των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνει και να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Για τη Vodafone είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ενέργειες που αναλαμβάνει σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, να χαρακτηρίζονται από συνέχεια και συνέπεια, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα που ανακοινώνει σε ετήσια βάση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας -μεταξύ των οποίων και το Greenlight- πέρυσι αποτράπηκαν 5,200 τόνοι CO2 από το να φτάσουν στην ατμόσφαιρα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εταιρία να είναι σε θέση να συμβάλει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς αυτό επιτάσσει τόσο ο στρατηγικός στόχος να είναι μία υπεύθυνη εταιρεία, όσο και η περιβαλλοντική συνείδηση των ανθρώπων που εργάζονται σ' αυτή.
TIM
Βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε η ΤΙΜ Ελλάς για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της εφαρμογής του οικολογικού προγράμματος GreenLight, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από συστήματα φωτισμού.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στο Μιλάνο, στη διάρκεια του Διεθνούς Workshop για τις Δυνατότητες Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Συστήματα Φωτισμού των Επιχειρήσεων το οποίο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκθεσης INTEL SHOW Fiera di Milano. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βράβευσε 11 εταιρείες από όλη την Ευρώπη με μοναδική εκπρόσωπο της Ελλάδας την ΤΙΜ Ελλάς.
Το βραβείο GreenLight από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ΤΙΜ Ελλάς αφορά τις εκτενείς επεμβάσεις που υλοποίησε η εταιρεία στα κτίριά της στη Λ. Κηφισίας και τη Λ. Αθηνών συνολικής επιφάνειας 55, 760m2. Στις παραπάνω κτιριακές εγκαταστάσεις, η ΤΙΜ Ελλάς αντικατέστησε τα φωτιστικά σώματα που διέθετε με νέα τα οποία χρησιμοποιούν λαμπτήρες φωτισμού T5 και ηλεκτρονικά ballasts. Στους χώρους αυτούς, οι οποίοι στεγάζουν 1.100 εργαζόμενους της ΤΙΜ Ελλάς, αντικαταστάθηκαν συνολικά 3.024 φωτιστικά 4x18 W με μαγνητικά ballast, με νέου τύπου 4x14 W με ηλεκτρονικά ballast (Τ5), ενώ τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά ballast σε 528 φωτιστικά 2x58. Επίσης αντικαταστάθηκαν 1724 φωτιστικά PL με αντίστοιχα ηλεκτρονικού ballast.
Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος αισθητήρων φυσικού φωτισμού στις περιμετρικές ομάδες φωτιστικών, προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, στα υπόγεια γκαράζ των 4 κτιρίων της ΤΙΜ τοποθετήθηκαν χρονοδιακόπτες και τα μαγνητικά ballasts που προϋπήρχαν αντικαταστάθηκαν με ηλεκτρονικά.
Εφαρμόζοντας το πρόγραμμα GreenLight, η ΤΙΜ Ελλάς πέτυχε:
• Ιδιαίτερα σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό που υπερβαίνει συνολικά το 40%.
• Βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού για τους χρήστες των χώρων με τη χρήση ηλεκτρονικών μεγάλων συχνοτήτων.
• Βελτίωση του τρόπου κατανάλωσης ηλεκτρισμού, με μείωση της άεργου ισχύος που επιστρέφεται στο ηλεκτρικό δίκτυο.
• Βελτίωση του κλιματισμού των χώρων καθότι οι νέοι λαμπτήρες εκπέμπουν 25% λιγότερη θερμότητα
• εξοικονόμηση ενέργειας η οποία εκτιμάται σε 806.000 kWh/έτος, και μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση 225 τόνων πετρελαίου και αντίστοιχη μείωση εκπομπών 683 τόνων CO2 .
Το βραβείο GreenLight παρέλαβε στο Μιλάνο εκ μέρους της ΤΙΜ Ελλάς, ο κ. Σπύρος Γκιώνης, Ανώτερος Διευθυντής του τμήματος Γενικών Υπηρεσιών & Ιδιοκτησίας, που έχει την ευθύνη του προγράμματος καθώς και της εφαρμογής των οικολογικών πολιτικών της εταιρείας. Με αφορμή τη βράβευση αυτή, ο κ. Σπύρος Γκιώνης τόνισε με δηλώσεις του στο Ecotec: «Η βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ΤΙΜ και ταυτόχρονα επιστέγασμα της δέσμευσής της για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».