Form-button
Page-img

Άρθρα

Αττική Οδός: Οι παρεμβάσεις

 

Αττική Οδός: Οι παρεμβάσεις

 

Ένα υπερσύγχρονο έργο για την Ελλάδα, κυρίως για το λεκανοπέδιο της Αττικής, η Αττική Οδός, φέρει την περιβαλλοντική σφραγίδα τόσο για την συνολική κατασκευή της, όσο και για την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στα σημεία εκείνα, όπου απαιτήθηκε η διάνοιξη σηράγγων για την συνέχιση του οδικού δικτύου. Ειδικά η κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, αποτελεί για πολλούς ένα έργο υπόδειγμα, στην αποκατάσταση και επαναφορά του φυσικού τοπίου μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Για το συγκεκριμένο έργο, μίλησε στο Ecotec, η κα Νίκη Σιούτα- Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός και Μηχανικός Περιβάλλοντος, της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, που ανέλαβε το σχετικό έργο. «Η Άκτωρ προχώρησε στην εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης των έργων από το 2001 με την ενσωμάτωση του περιβάλλοντος στην στρατηγική της.

Η σημαντική αυτή απόφαση είχε ως συνέπεια την ανάπτυξη του προγράμματος «Αειφόρος Κατασκευή» και την εφαρμογή του στα εργοτάξια της Αττικής Οδού - Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, μήκους 13 χιλιομέτρων.» λέει η κα Νίκη Σιούτα. «Το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του τοπίου του έργου ήταν ένας καθοριστικός αλλά και ουσιώδης λόγος για τον οποίο ο αυτοκινητόδρομος αυτός αποτέλεσε ένα από τα πρώτα πιλοτικά έργα του προγράμματος της Αειφόρου Κατασκευής.

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί του λεκανοπεδίου και κυρίως της διαχείρισης των προϊόντων εκσκαφής του έργου, οδήγησαν σε έναν ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του έργου.» επισήμανε η κα Νίκη Σιούτα. Κατά την κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

• επαναχρησιμοποίηση 1.100.000 m3 προϊόντων εκσκαφής για την ανάπλαση του παλαιού λατομείου των Γλυκών Νερών, την δημιουργία φυσικού αναχώματος ηχοπροστασίας μήκους 2 Km και κάλυψη τεσσάρων σηράγγων (cut and cover), ενώ 1.800.000 m3 προϊόντων εκσκαφής ενσωματώθηκαν στο έργο ως κατασκευαστικές ύλες πχ αδρανή οδοποιίας, ασφαλτικών, ετοίμου σκυροδέματος κλπ.

• αρχιτεκτονικές και αισθητικές παρεμβάσεις με την χρήση σύγχρονων μεθόδων σχεδιασμού και κατασκευής όπως σήραγγες - cut and cover και ημιστέγαστρα αξιοποιώντας κατά τον τρόπο αυτόν τον φυσικό φωτισμό για τις μικρότερες σήραγγες, ενώ παράλληλα παρέχεται συνεχόμενη οπτική επαφή των διερχόμενων με το φυσικό τοπίο του αυτοκινητόδρομου.

• αποκατάσταση τοπίου και δημιουργία πρασίνου με την φύτευση (μόνον κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου) συνολικά : 190.000 δένδρων και θάμνων, 5.000 αναρριχώμενων δενδρυλλίων , 68.500 ριζών μπούζι και βίγκας, 50 στρεμμάτων υδροσποράς κλπ

• ανακύκλωση σχεδόν του συνόλων των παραγόμενων αποβλήτων, όπως: συσσωρευτών αυτοκινήτων, ορυκτελαίων, σιδερικών, ελαστικών, χαρτιού, κλπ

• τοποθέτηση πετασμάτων με σκοπό την ελαχιστοποίηση του θορύβου και την ηχοπροστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος

• διεξαγωγή συνεχών μετρήσεων θορύβου και δονήσεων με σκοπό τη μείωση των οχλήσεων στο περιβάλλον και στην κοινωνία κατά την κατασκευή του έργου

• προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την παρακολούθηση δονήσεων και καθιζήσεων της περιοχής ευρύτερα και ειδικότερα του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη που προέκυψαν τόσο από την κατασκευή όσο και από τη λειτουργία της Αττικής Οδού είναι πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με την κα Ν.Σιούτα, αναφέρουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος, δημιουργεί το βασικό κορμό διασύνδεσης όλων των μεταφορικών μέσων και υποδομών της Αττικής: οδικών, εναέριων, σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Σιδηρόδρομος, Προαστιακός κ.α.) και λιμανιών.

Μειώνει σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο της πρωτεύουσας αφού υπολογίζεται ότι έχει απορροφήσει σημαντικό ποσοστό της συνολικής καθημερινής διαμπερούς κίνησης των οχημάτων στο Λεκανοπέδιο. Συντελεί στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του Νομού Αττικής ενώ βοηθά στη στρατηγική αναδιάρθρωση των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Τέλος συμβάλλει στην οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών του Νομού.

Η εταιρία

Η Άκτωρ με περισσότερα από πενήντα χρόνια κατασκευαστικής δραστηριότητας κατέχει πλέον σημαντική θέση στον κατασκευαστικό κλάδο της Ελλάδας, ο οποίος συμβάλλει με ποσοστό περίπου 16% στην δημιουργία του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους.
Η Άκτωρ δραστηριοποιείται σε έργα Οδοποιίας, κατασκευές Σηράγγων, Υδραυλικά, Οικοδομικά, Λιμενικά, Ηλεκτρομηχανολογικά, Βιομηχανικά, Ενεργειακά και B.O.O.T έργα.
Στις δραστηριότητες της Άκτωρ συμπεριλαμβάνονται επίσης έργα Αποκατάστασης Τοπίου και Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Απορριμμάτων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Real Estate κλπ μέσω των Θυγατρικών της εταιριών.

 

« Άρθρα