Για την Ευρώπη η ώρα των αποφάσεων έφτασε, σε σχέση με τη δόμηση της παραγωγής και του ενεργειακού της μοντέλου για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία, προσεγγίζουν αυτά τα επίπεδα γρηγορότερα, αμφισβητώντας το ρόλο της.
Το 2010 οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα καθαρής ενέργειας στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 39% για να φτάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ των 37,5 δισ. ευρώ.
Αυτό καθιστά την Κίνα τη νέα υπερδύναμη της καθαρής ενέργειας.
Τα επόμενα χρόνια η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Το 5ετές πλάνο της Κίνας (2011-15) τοποθετεί τις βιομηχανίες της καθαρής ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας στο επίκεντρο της στρατηγικής της χώρας για ανάπτυξη, εξαγωγές και βιομηχανικό εκσυγχρονισμό. Μέχρι το 2015 ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Κίνα αναμένεται να αποτιμάται στα 493 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι, για να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε πράσινα προϊόντα, υπηρεσίες και υποδομές, χρειάζονται νέες και φιλόδοξες πολιτικές. Πολιτικές που δεν θα υπονομεύονται από τον υπερβολικό προστατευτισμό προς παρωχημένα βιομηχανικά συμφέροντα, εις βάρος των καινοτόμων βιομηχανιών και τομέων.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2020. Ο σημερινός στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020 δεν αποτελεί επαρκές κίνητρο για τις επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες.
Ενα βουνό από αχρησιμοποίητα δικαιώματα ρύπων στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) πρακτικά σημαίνει ότι δεν επιβραβεύονται δράσεις και επενδύσεις που στοχεύουν στην καινοτομία, στην αύξηση της αποδοτικότητας και στη μείωση των εκπομπών.
Μόνο η μείωση των εγχώριων εκπομπών κατά 30% μέχρι το 2020 (με έτος βάσης το 1990) μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.
Μια πανευρωπαϊκή έρευνα που έγινε τον περασμένο Μάρτιο για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι ένας στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 30%, εφόσον συνοδευτεί από επαρκείς πολιτικές, θα μπορούσε να ωθήσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις να αυξηθούν από το 18% στο 22% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Να δημιουργήσει 6 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 620 εκατομμύρια μέχρι το 2020.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα οφέλη αυτά είναι ανεξάρτητα από μια ενδεχόμενη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα και καταδεικνύουν ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα σύνθημα. Πράγματι, το 2010 ο τομέας της καθαρής ενέργειας αναπτύχθηκε παγκοσμίως κατά 30% και υλοποίησε επενδύσεις ύψους 168 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και εδώ διαπιστώνεται η ανεπάρκεια της Ε.Ε., η οποία αν εφάρμοζε πλήρως τους υφιστάμενους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, αυτά θα οδηγούσαν γρήγορα σε μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25-30%.
Πριν από μερικές ημέρες, στις διεργασίες του European Business Summit, «Europe in the world», στις Βρυξέλλες, η Greenpeace κάλεσε τις εταιρείες να υποστηρίξουν φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα.
Μάλιστα, περισσότεροι από 170 ακτιβιστές της εμπόδισαν την είσοδο στους εκπροσώπους των εταιρειών που αντιτίθενται σε πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και επέτρεψαν την είσοδο σε αυτούς που έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης των εκπομπών της Ευρώπης κατά 30% ώς το 2020.
Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής για θέματα ενέργειας του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace, τονίζει στην «Κ.Ε.»: «Αυτή τη στιγμή πολλές μεγάλες εταιρείες σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ σε λομπίστες προκειμένου να σαμποτάρουν τις προοπτικές εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι εταιρείες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη στασιμότητα, που εμποδίζει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, και στην υποστήριξη ενός φιλόδοξου κλιματικού στόχου, που προωθεί την ανταγωνιστικότητα».
Σε λίγες μέρες οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. θα συζητήσουν την προοπτική αναβάθμισης του ξεπερασμένου στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 20% ώς το 2020. Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη θέση της Ε.Ε., ενόψει της κρίσιμης Διεθνούς Συνόδου για το Κλίμα στη Νότια Αφρική το Νοέμβριο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Κανκούν του Μεξικό οι χώρες του ΟΗΕ συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστήμης. Αυτό συνεπάγεται 25-40% για τις αναπτυγμένες χώρες, στόχος που καθιστά το σημερινό 20% της Ε.Ε. ξεπερασμένο.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Άρθρα
Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το στοίχημα για το περιβάλλον
δημοσιεύθηκε στις 10/06/2011