Form-button
Page-img

Άρθρα

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) επενδύει στα φωτοβολταικά

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όχι μόνο λύνει το ενεργειακό του πρόβλημα, αλλά σύντομα θα αρχίσει να πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Φωτοβολταικά τόξα, αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας , νέες ενεργειακές πολιτικές, είναι οι στόχοι που έχουν θέσει οι νέες πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που αναλαμβάνουν τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου πρύτανη Γ. Μυλόπουλου, το ΑΠΘ αντιστρέφει  τις σχέσεις του με τη ΔΕΗ. Από εκεί που πλήρωνε 800,000 ευρώ κάθε χρόνο στη ΔΕΗ, τώρα θα της πουλάει ρεύμα.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του ΥΠΕΚΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταικών στις ταράτσες και τα αγροκτήματα του Πανεπιστημίου.

Το κόστος θα καλυφθεί από το ΥΠΕΚΑ, ενώ μελετάται η πιθανότητα να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ.

Ο κ. Μυλόπουλος τονίζει ότι εκτός από τα οικονομικά οφέλη «το πανεπιστήμιο πρέπει να δώσει ένα μάθημα στην κοινωνία για την ενσωμάτωση πράσινων πόρων».

Το φιλόδοξο σχέδιο του ΑΠΘ, εκτός από την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων περιλαμβάνει:

-Πανεπιστήμιο χωρίς αυτοκίνητα. Σταδιακά θα απαγορευτεί η είσοδος των αυτοκινήτων στον χώρο της πανεπιστημιούπολης. Θα γίνει μελέτη για την λειτουργία λεωφορειακών γραμμών, που θα εξυπηρετούν τα μέλη της κοινότητας.

Παράλληλα θα τοποθετηθούν σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ, αισθητήρες που θα ειδοποιούν για τις περιπτώσεις υπερκατανάλωσης ενέργειας και χαλασμένων μηχανημάτων.

-Οικοτουρισμός. Θα αξιοποιηθούν τα πάρκα του Πανεπιστημίου στις περιοχές Ταξιάρχη, στο Περτούλι, στο Κολχικό και στο αγρόκτημα της Θέρμης. Επίσης, θα γίνει σχέδιο ανακύκλωσης των αποβλήτων του Ιδρύματος από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τα οποία μέχρι σήμερα ρίχνονται στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο, επιβαρύνοντας την πόλη και τον Θερμαϊκό.

-Διατροφή με βιολογικά τρόφιμα. Τα κυλικεία και τα αναψυκτήρια του ΑΠΘ, θα τροφοδοτηθούν τους επόμενους μήνες με βιολογικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα και φρέσκους χυμούς.

Newslink

Διαβάστε στο econews για τα φωτοβολταικά

« Άρθρα