Η δεκαετία 2000-2009 είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και το έτος 2009 το πέμπτο πιο ζεστό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία (1850), ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).
Η δεκαετία του 2000 (2000-2009) ήταν θερμότερη από τη δεκαετία του '90 (1990-1999), η οποία ήταν θερμότερη από τη δεκαετία του '80 (1980-1989).
14 βαθμοί κελσίου
Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας και της επιφάνειας του εδάφους για το 2009 (Ιανουάριος- Οκτώβριος) υπολογίζεται αυτή την περίοδο σε 0,44 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 (14 βαθμοί Κελσίου).
Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.
Νέο Ελ Νίνιο
Ενα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Σημειώνεται ότι το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά. Οι άνω του κανονικού θερμοκρασίες αυτού του έτους καταγράφηκαν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.
Μόνο η Βόρεια Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς) είχε θερμοκρασίες που ήταν πιο χαμηλές από τις μέσες. Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα στοιχεία, είναι πιθανό οι μεγαλύτερες περιοχές της νότιας Ασίας και της κεντρικής Αφρικής να έχουν το θερμότερο έτος στα αρχεία. Εξάλλου, είναι πιθανό τα μεγαλύτερα τμήματα της νότιας Ασίας και της κεντρικής Αφρικής να έχουν το θερμότερο έτος στα αρχεία.
Ακραία κλιματικά φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πλημμυρών, δριμύτατων ξηρασιών, χιονοθυελλών, καυσώνων και κυμάτων ψύχους, καταγράφηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτό το έτος τα ακραία θερμά επεισόδια ήταν συχνότερα και έντονα στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τη νότια Ασία. Ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος ταξινομείται στο τρίτο χαμηλότερο επίπεδο με πρώτο χαμηλότερο το 2007 και δεύτερο το 2008.
Νέα στοιχεία
Eν τω μεταξύ, η μετεωρολογική υπηρεσία της Bρετανίας δημοσιοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από εκατοντάδες σταθμούς της, που αποδεικνύουν τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από 1.500 σταθμούς της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Bρετανίας σε όλο τον κόσμο, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,15 βαθμούς Kελσίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
«H μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα και η υπερθέρμανση έγινε με γρήγορο ρυθμό ιδιαιτέρως από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Πίτερ Σκοτ, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.