'Ερευνα της ΝΑSΑ επισημαίνει ότι είναι πιο «τοξικό» αέριο σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα
ΤΟΥ MΑRΚ HΕΝDΕRSΟΝ | Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009
Tη στιγμή που στην Κοπεγχάγη η ανθρωπότητα θα συζητήσει για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και για τα νέα μέτρα και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, η ΝΑSΑ αναφέρει ότι στις όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η δράση του μεθανίου, η οποία είναι εξαιρετικά βλαβερή για την ατμόσφαιρα. Ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της ΝΑSΑ διαπίστωσαν ότι η επίπτωση του μεθανίου στην άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι περίπου κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούνταν με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ένας τόνος μεθανίου έχει 33 φορές μεγαλύτερη επίπτωση στο κλίμα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα (σε μια χρονική περίοδο 100 ετών) και όχι 25 φορές μεγαλύτερη- όπως ήταν ως τώρα η επιστημονική εκτίμηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προηγούμενες εκτιμήσεις δεν λάμβαναν υπόψη τους τις αλληλεπιδράσεις του μεθανίου με τα αερομεταφερόμενα σωματίδια. «Καθώς το μεθάνιο διασπάται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, τα οφέλη από τον περιορισμό του μεθανίου θα είναι επίσης ταχύτερα σε σχέση με τη μείωση του διοξειδίου, που θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Αν συνεπώς πρόκειται να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών του πλανήτη, η σύνοδος της Κοπεγχάγης πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του μεθανίου, καθώς και του μονοξειδίου του άνθρακα» δηλώνει ο Ντρου Σίντελ , επικεφαλής της έρευνας. Οι εκπομπές μεθανίου προέρχονται κυρίως από χωματερές, καύση ορυκτών καυσίμων, από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Επίσης μεθάνιο υπάρχει εγκλωβισμένο κάτω από μόνιμα στρώματα πάγου, όπως για παράδειγμα στη Σιβηρία, τα οποία λιώνουν με ταχείς ρυθμούς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν συνεχιστεί το λιώσιμο των μόνιμων πάγων στη Σιβηρία, θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα του μεθανίου κάτω από τη Σιβηρία είναι μεγαλύτερη από τη συνολική ποσότητα αποθεμάτων άνθρακα στον κόσμο.
© Τhe Τimes, 2009
Οι αγελάδες εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή στον πλανήτη (RΕUΤΕRS/ΥVΕS ΗΕRΜΑΝ)
Ενας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα των κλιματικών αλλαγών υποστηρίζει ότι για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας θα πρέπει οι άνθρωποι να πάψουν να τρώνε κρέας και να γίνουν χορτοφάγοι. Σε συνέντευξή του στους «Τimes», ο λόρδος Στερν του Μπρέντφορντ αναφέρει ότι «η εκτροφή ζώων απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας, που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μια χορτοφαγική διατροφή είναι καλύτερη».
Συγχρόνως, σύμφωνα με τον λόρδο Στερν, ο οποίος συνέγραψε το 2006 ανασκόπηση σχετικά με το κόστος της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, η εκπομπή μεθανίου από τις αγελάδες και τους χοίρους «κοστίζει» ακριβά στο περιβάλλον, αφού το μεθάνιο είναι πιο επιβαρυντικό για την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Ο ειδικός υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, στη Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έπρεπε να οδηγήσουν στην αύξηση του κόστους του κρέατος, καθώς και άλλων τροφίμων τα οποία συνδέονται με παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου.
Ο λόρδος Στερν, οικονομολόγος και πρώην ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής Οικονομικών στη London School of Εconomics, προέβλεψε ότι η στάση και η συμπεριφορά του πληθυσμού μπορεί να αλλάξει σταδιακά έως ότου η κατανάλωση κρέατος θεωρηθεί απαράδεκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαι σήμερα 61 ετών και η στάση του πληθυσμού σε ό,τι αφορά την οδήγηση,αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ,έχει αλλάξει ριζικά από τότε που ήμουν φοιτητής. Οι άνθρωποι αλλάζουν την άποψή τους, οδηγούμενοι προς πιο υπεύθυνες συμπεριφορές. Ετσι, σταδιακά θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται σχετικά με το πόσο επιβαρυντικά προς το περιβάλλον είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουν».
Εστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο Ομπάμα να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ και θα είναι αποτελεσματικές. Σημειώνεται ότι στην Κοπεγχάγη, από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου, θα συγκεντρωθούν 20.000 εκπρόσωποι 192 διαφορετικών κρατών, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα. Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αποτελεσματικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών Κελσίου. Οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από αυτό το επίπεδο, αναμένεται να πυροδοτήσει κλιματικές αλλαγές τέτοιες οι οποίες θα είναι ικανές να απειλήσουν τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
O λόρδος Στερν ανέφερε ότι η Κοπεγχάγη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε η Γη να βγει από την καταστρεπτική πορεία την οποία ακολουθεί αυτή τη στιγμή. Σημείωσε εξάλλου ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 (από 50 γιγατόνους σήμερα, σε 25 γιγατόνους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια).
Στοιχεία του ΟΗΕ μαρτυρούν ότι η παραγωγή κρέατος είναι υπεύθυνη για περίπου το 18% της εκπομπής άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το υψηλό ποσοστό συντελούν δραστηριότητες όπως η αποψίλωση δασών ώστε να δημιουργηθούν βοσκοτόπια, αλλά και η παραγωγή ζωοτροφών όπως η σόγια.
Πάντως, οι απόψεις του λόρδου Στερν- ο οποίος δεν δηλώνει αυστηρά χορτοφάγος- προκάλεσαν τις αντιδράσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας παραγωγής κρέατος. Ο Τζόναθαν Σκάρλοκ, της Εθνικής Ενωσης Εκτροφέων της Βρετανίας, ανέφερε ότι «η στροφή προς τη χορτοφαγία δεν μπορεί να αποτελέσει μια παγκόσμια λύση. Οι εκτροφείς ζώων ζητούν να υπάρξει πολιτική βασισμένη σε στοιχεία. Δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή αγελάδες ή χοίρους που να μην παράγουν μεθάνιο».
Υπογραμμίζεται ότι οι προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να διπλασιαστεί ως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε.
© Τhe Τimes, 2009